miercuri, 18 septembrie 2013

Știați că... ?

Adi Popa și Cosmin Boangheș prezintă steagul oficial al Ripensiei. Foto: ripensiatimisoara.ro
Ieri seară s-a deschis magazinul oficial și au fost puse în vânzare materiale promoționale oficiale cu însemnele clubului. Pe steagul din poza de mai sus, se observă clar patru steluțe deasupra blazonului ripensist. Steluțele sunt prezente doar pe sigla extinsă (adică cea de pe steag) și pe cea miniaturală (poate fi observată pe șepci), unde sunt dispuse lateral, două câte două.

Știți ce reprezintă aceste patru steluțe?

Ținând cont că Ripensia deține patru titluri de campioană a României în palmares, nu avem de-aface cu vreun mister. Singurele echipe românești la care am mai văzut această heraldică sunt Steaua București, cu două steluțe aurii apărute lângă blazon, fiecare simbolizând câte zece titluri din palmares și Dinamo București, cu o singură steluță simbolizând primele zece titluri de campioană. De menționat că steluțele aurii sunt părți integrante ale blazoanelor acestor două echipe începând cu anul 1998.

Ripensia nu are, evident, patruzeci de titluri de campioană, ci patru. Chiar dacă la Steaua și Dinamo se poartă o steluță pentru fiecare multiplu de 10, tradiția nu este nicidecum bătută în cuie. De fapt, chiar există și tradiția aceasta a câte unei steluțe pentru fiecare titlu, dar e mai rar întâlnită la cluburi și federații naționale afiliate UEFA. Varianta în engleză a Wikipedia are un articol foarte interesant despre steluțele buclucașe și o statistică a echipelor ce folosesc aceste însemne.

Hai că v-am lămurit :)

Tempo Ripensia!

2 comentarii:

  1. frumos blogul...

    Legat de heraldica, tot asa si FC U Craiova are trecute 4 stele pe un tricolor, pe tricou, si FC Arges avea 2 stele deasupra stemei.

    Vezi link-urile de mai jos:
    http://images10.okr.ro/auctions.v3/215_300/2011/12/15/b/e/68318091831520296744050-2267353-215_300.jpg
    http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/921/15208/7953602/1/jucatori-fc-arges.jpg?width=630

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, Vlad, și mersi pentru aprecieri. Din poza cu tricoul Craiovei nu reiese că steluțele ar fi făcut parte din emblema clubului. M-am uitat pe vechile embleme și nici acolo nu sunt steluțe. Iar despre tricolor pe tricoul de club, știu că e o regulă nescrisă la noi ca doar campioana en-titre a României să-l poată purta, în partea dreaptă sau pe mânecă. Te rog să mă corectezi dacă greșesc.

    La fel, nici la FC Argeș nu am văzut steluțele pe vreo emblemă oficială, dar ele se văd foarte bine pe tricoul jucătorului din poza ta. Probabil că reprezintă cele două titluri de campioană, din 1972 și 1979.

    Apropo de FC Argeș, tocmai ce-am aflat că au fost dezafiliați de la FRF și sunt în pericol să dispară. Vremuri grele pentru fotbalul argeșan.

    http://sportarges.ro/fotbal/ligai/2536-nicolae-enoiu-nu-mai-avem-la-ce-spera.html

    RăspundețiȘtergere